18.02.2020, Ljubljana: Nagrado Zlati kamen 2020 je prejela Idrija kot razvojno najbolj prodorna občina

Torek, 18. februar 2020 - 10:00
Predsednik vlade Marjan Šarec s člani strokovnega sveta Zlati kamen (Vir: Planet GV)

Predsednik vlade Marjan Šarec s člani strokovnega sveta Zlati kamen (Vir: Planet GV)

Občina Idrija je dne 11.02.2020 prejela nagrado Zlati kamen 2020 za najbolj razvojno in prodorno občino leta in to že drugič. Letošnja podelitev je bila že deseta po vrsti,  nagrado pa je podelil častni gost, predsednik vlade Marjan Šarec. Slovesnost se je odvijala v Ljubljani v Kristalni palači BTC.

Izbor najbolj prodorne občine izvedejo člani strokovnega sveta, med katerimi je tudi mag. Roman Rener, ki je hkrati tudi član Upravnega odbora FIABCI Slovenija, kot predstavnik našega člana, Geodetskega inštituta Slovenije.

Postopek je izveden v več korakih, najprej se primerjajo analitični podatki (kazalniki). V naslednjem koraku pa člani sveta vsako občino, ki se uvrsti v končni izbor podrobno pregledajo ter komentirajo ocene z različnih vsebinskih vidikov. Na koncu sledi glasovanje in izbor.

Utemeljitev glede letošnjega izbora je bila s strani Zlatega kamna naslednja:

Idrija je prvo pilotno mesto v japonsko-slovenskem projektu gradnje pametnih energetskih omrežij NEDO. Pametne trajnostne rešitve za manjšo porabo energije v Idriji vpeljujejo in razvijajo tudi o okviru projekta 3-Smart. Ob tem so v Idriji med najbolj povezovalnimi kraji pri nas: tesno sodelujejo s sosedi, poudarjajo kozmopolitsko usmerjenost in v oblikovanje razvoja vključujejo različne skupine in posameznike. V Idriji so tako tudi parkirno politiko oblikovali »pametno«: s pomočjo podatkov in analize navad ter potreb občanov. Na tak način – torej z vključevanjem različnih deležnikov – so se lotili tudi projektov pametnega mesta.

Na konferenci so podelili še dve priznanji. Priznanje za Občino zdravja je prejela občina Tolmin. Priznanje za podjetje prijazno lokalni skupnosti je prejela Plastika Skaza iz Velenja.